Dirigent

 

Jan Quintus Zwart

Jan Quintus Zwart werd in 1957 te Emmen geboren.
Zijn eerste lessen ontving hij van zijn vader Willem Hendrik Zwart en later van de Kamper pianopedagoge Corrie Nijkamp.Vervolgens volgde hij orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool bij Henk Sleurink en Henk Bos. Aan de Muziekpedagogische Academie volgde hij directielessen bij Piebe Bakker en Marcus Veenstra. In eerste instantie was hij werkzaam als opnametechnicus en producer bij platenmaatschappij Mirasound vervolgens bij Dureco en Strengholt.Tegenwoordig is hij onafhankelijk producent voor CD en DVD producties.
In 1984 werd hij dirigent van zijn eerste koor, de Chr. Gem. Zangver. LOOFT DEN HEER te Notter, een koor waar hij nog steeds dirigent van is.Daarna maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Binnen korte tijd volgden diverse andere koren en werd hij “ontdekt” door de radio- en tv-producer Jan de Haan van de EO.
Er volgden ontelbare radio en tv opnamen voor deze omroep voor programma’s zoals:
“Samen Zingen met Arie Pronk”; de “Zomeravond Zangvierdaagse”, “Nederland Zingt” (radio en tv).

“Laat ons de Rustdag wijden”; de “EO Jongerendag”; de “EO Familiedag”; de “EO Fruitmanddag”en de “EO Nederland Zingt-Dag”.
Ook maakte hij programma’s voor de NCRV en was hij één van de hoofdpersonen in de NPS documentaire over KOORZANG IN NEDERLAND.

De EO maakte een tv portret voor het programma WAS GETEKEND en hij was gast bij Ds Arie van der Veer in het programma Nederland Zingt op Zondag en bij Jan van den Bosch in Hour of Pouwer.
In 1993 werd dirigent van Het HOLLAND-KOOR en maakte hij voor de EO televisie diverse opnamen met dit koor in Israël.
Hij reisde voor het programma “Nederland Zingt” naar Duitsland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Denemarken.
Met zijn koren reisde hij naar Zuid-Afrika, Israël, Roemenië, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Noorwegen, Schotland, Polen, Canada en de USA.
Jan Quintus Zwart trad ondermeer op voor de Nederlandse Koninklijke familie, de Sovjet president Michail Gorbatsjov, de Israelische presidenten Ehud Olmert & Benjamin Netanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollak en vele anderen.

Met het gelegenheidskoor “The Dutch Concert Chorale” trad hij op in de beroemde “Cristal Cathedral” van de Amerikaanse televisiedominee Robert Schüller en met het DUTCH FESTIVAL CHOIR trad hij op in Coventery (GB) en Bern (CH).
Naast Mannenkoren te Hardenberg “HCM” en Zaandam “ZIM”, Het HOLLAND-KOOR, de Chr. Gem. Zangver. LOOFT DEN HEER Notter is hij dirigent van het Chr. Regionaal Koor VOICES en het Jongerenkoor PRAISE THE LORD te Notter. Daarnaast is hij artistiek leider van CATHARINA’S CHOIR & ORCHESTRA te Harderwijk.

In 2009 vierde hij zijn 25 jarig jubileum als dirigent en werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.