Historie

Oprichting

Het Christelijk Regionaal Koor VOICES werd in september 2001 op initiatief van dirigent Jan Quintus Zwart opgericht. Het koor is opgericht als stichting met als doelstelling; “het uitdragen van het geestelijke lied in al zijn verscheidenheid”. De stichtingsvorm is gekozen om zingen het hoofddoel te laten zijn en niet allerlei commissies, vergaderingen etc. bepalend te laten zijn voor het koor. Een regionaal koor in een ruim gebied rondom Kampen waarbij de koorleden afkomstig zijn uit Elburg, Genemuiden, Hardenberg, Hasselt, Hattem, IJsselmuiden, Kampen, Kraggenburg, Mastenbroek, Meppel, Urk, Vollenhove, Warnsveld, Wezep, en Zwolle. Het koor heeft nu 70 leden.

Jubileumconcert

Op 14 oktober 2006 werd het eerste lustrum gevierd met een jubileumconcert in de Bovenkerk te Kampen met de wereldpremière van het Oratorium RUTH in opdracht van VOICES geschreven door Johan Bredewout. Ook dit werk heeft inmiddels zijn weg gevonden naar andere Nederlandse koren en is uitgegeven bij ProMusic. Uniek in de koorwereld om voor een koor dat nog maar 5 jaar bestaat speciaal een oratorium te laten componeren. Gewaagd, gedurfd maar bovenal ter ere van Hem, onze schepper dit mogen doen is een gunst. Daarnaast zingt VOICES veel nieuw werk vanuit de USA van ondermeer Tom Fettke, Joseph M. Martin, Mark Hayes, Ruth E. Schramm, Dale Grotenhuis, John W. Peterson e.a. Veel indruk maakte het Oratorium HARVEST OF SORROWS van Joseph M.Martin uitgevoerd tijdens de passieconcerten in 2006 en 2007. Op 1 juni 2022 werd een jubileumconcert gegeven in de Bovenkerk ter ere van het 20-jarig bestaan.

Repertoire

Het repertoire wat het koor zingt is afwijkend van het gemiddelde koorrepertoire. Dirigent Jan Quintus Zwart zoekt bewust naar nieuwe werken vanuit Nederland maar ook uit het buitenland. Zo presenteerde VOICES als eerste Nederlandse koor de Oratoria EEN NIEUW BEGIN en DE SCHEPPING, beide van Johan Bredewout, en had de première in Nederland.

Concerten en optredens

In de afgelopen 20 jaar heeft VOICES diverse uiteenlopende concerten en optredens verzorgd. Natuurlijk concerten in en rondom Kampen maar ook uitwisselingen met andere koren uit het land dragen bij. Naast kerst-, passie-, voorjaars- en zomerconcerten in Kampen (Bovenkerk en Burgwalkerk) werden optredens verzorgd te Rotterdam (St.Laurenskerk), Apeldoorn (Loolaankerk), Tiel (St.Maartenskerk), Amersfoort (St.Joriskerk), Nunspeet (Geref.Kerk), Moordrecht (Dorpskerk) en Gouda (St.Janskerk) De EO tv maakte registraties van VOICES voor het veelbekeken TV programma Nederland Zingt in kerken te Harlingen, Leeuwarden, Apeldoorn ’s Hertogenbosch en Kampen.

CD première

VOICES verzorgde de CD première van het kerstoratorium EEN NIEUW BEGIN
Kortom een gevarieerd programmaoverzicht wat zich over heel Nederland uitstrijkt.

VOICES repeteert op de dinsdagavond van 19.45 – 22.00 uur in “De Hoeksteen” te IJsselmuiden.
VOICES is steeds op zoek naar ambitieuze zangers en zangeressen, die gaan voor de ambities die passen bij onze doelstellingen. Instroom van nieuwe leden is mogelijk in de maanden januari en september.
Voor verdere gegevens en informatie over CRK VOICES verwijs ik u graag naar het algemene informatiebulletin dat eveneens op onze site te vinden is.